Quiz: Test your ladder safety knowledge

Help reduce injuries by ensuring workers use ladders safely. Below are 12 questions based on information from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) that will help test your knowledge of ladder safety practices.                                                   

The answers to these questions directly follow the quiz. Award yourself one point for each question you answer correctly and then see how you scored! 

1. Workers should consider a safer option than a ladder when they will:


a. hold heavy objects while standing on the ladder

b. elevate the ladder to a height that might make it unstable

c. work from the intended height for a long period of time  

d. need to work sideways on the ladder

e. all of the above

2. While working on a ladder, it is important that employees wear proper footwear, such as:


a. flip flops

b. moccasins 

c. cowboy boots

d. slip-resistant work boots

3. How many points of contact with the ladder should a worker maintain at all times?


a. at least two 

b. at least three

c. one

d. four

4. Ladders should be maintained according to manufacturer instructions and checked before each use to ensure they are in good condition. Workers should NOT use a ladder if:


a. it is bent

b. the top rung is wider than the worker’s feet 

c. it is missing a step

d. the spreader bars lack a locking mechanism or device

e. all of the above


5. Workers should avoid using ladders near:


a. doorways

b. walls

c. windows

d. furniture


6. When completing a task, workers should avoid leaning away from the ladder. Instead, they should:


a. tilt the ladder toward their task while standing on it

b. keep their weight centered between the side rails

c. have an assistant lean away from the ladder for them

d. all of the above


7. To create a safe handhold to reach another level, workers should secure and extend the ladder by at least how many feet above the landing point?


a. one

b. two 

c. three

d. four

e. ten


8. Before climbing a ladder, workers should do all of the following EXCEPT:


a. secure the base of the ladder

b. place the ladder on stable and level ground

c. wrap the rungs in paper

d. fully extend the ladder


9. Workers should NEVER:


a. climb ladders when it is hot

b. work from the top rung of a ladder

c. use ladders on an empty stomach

d. carry a ladder with their bare hands


10. Workers can prevent people from walking under or near ladders by:


a. assigning a coworker as a lookout

b. using barriers, such as cones

c. roping off the area

d. all of the above


11. To help reduce falls, workers should avoid:


a. climbing with tools or objects in their hands

b. learning as much as they can about ladder safety

c. using ladders in the afternoon

d. listening to music while climbing ladders

12. Falls from ladders are:


a. costly 

b. traumatic

c. preventable

d. all of the above


Answers:  1 – e, 2 – d, 3 – b, 4 – e, 5 – a, 6 – b, 7 – c, 8 – c, 9 – b, 10 – d, 11 – a, 12 – d

Scoring

0-6 points: You may be at risk! Take some time to brush up on ladder safety practices.

7-11 points: There’s room for improvement. Knowledge gives you the power to reduce falls. 



12 points:  Great job! You know how to safely use a ladder!

Go Back to Safety News
Back to Top