QUIZ:  Are you ready for December 1, 2013?

The first compliance deadline for the revised Hazard Communication Standard (HCS) is December 1, 2013. By that date, employers are required by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to train their employees on the new label elements and safety data sheets (SDS) that are part of the amended HCS. The goals of this training are to create safer workplaces and align OSHA policies with the United Nations’ Globally Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals (GHS).  

Below is a quiz to assess your general knowledge of training topics based on OSHA’s guidelines.

To complete the quiz, just answer each question and once you’ve finished, consult the answer key immediately following the quiz. Award yourself one point for each correct answer, then check out the scoring guidelines to see how you did. Good luck!

1.    Which of the following cannot be found on the new labels?
        a.    The batch number
        b.    The code number
        c.    The illness code
        d.    The chemical’s name


2.    The two signal words that can be found on the new labels are:
       a.    Risk and Avoid
       b.    Hazardous and Nonhazardous
       c.    Stop and Careful
       d.    Warning and Danger
 
3.    Which of the following statements about label pictograms is false?
       a.    There are eight pictograms
       b.    Pictograms show ways to avoid hazards
       c.    Pictograms must be wide enough to be clearly seen
       d.   Pictograms must include a black symbol on a white background with a red border 


4.    Hazard statements:
       a.    Can be found on the label to determine the nature and degree of chemical hazards
       b.    Advise employees that the chemical should never be used
       c.    Explain why the chemical is the best choice on the market
       d.    Usually include short rhymes workers can use to remember a product’s dangers

5.    Precautionary statements:
       a.    Can be found on a product’s label
       b.    Recommend methods for reducing the risk of illness and injuries
       c.    Describe ways to minimize negative effects of improper chemical storage
       d.    All of the above

6.    The chemical manufacturer, importer, or distributor’s name and contact information can be found:
       a.    In section 8 of the SDS
       b.    On signs posted throughout the facility
       c.    In the boss’s office
       d.    On the product label and the SDS

7.    All of the following are reasons staff may need to use chemical labels EXCEPT:
       a.    To locate first aid information
       b.    To find storage guidelines
       c.    To find alternative products that could be used
       d.    To read precautionary statements


8.    How many standardized sections are included in the new safety data sheet format?
       a.    10
       b.    12
       c.     3
       d.    16


9.    Employees can use section 8 of the SDSs to find information on all of the following EXCEPT:
       a.    Exposure limits
       b.    Alternate product uses
       c.    Recommendations for personal protective equipment (PPE)
       d.    Engineering controls


10.   When a chemical has multiple hazards:
        a.    Only the pictogram for the most serious hazard will be include on the label
        b.    Multiple pictograms will be used to symbolize the various hazards
        c.    The label will include a note to see the SDS for a complete list of hazards
        d.    It is illegal


ANSWERS:   1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a, 5 – d, 6 – d, 7 – c, 8 – d, 9 – b, 10 – b

SCORING GUIDELINES:
1-5 points – December 1 will be here soon. Start planning your GHS training session.

5-9 points – You’re off to a good start. Consult the requirements and review topics not yet mastered.

10 points – Excellent work. Review OSHA sources to ensure you’ve met all training requirements and protect workers exposed to hazardous chemicals by providing PPE like safety glasses or goggles, protective clothing, gloves, and respiratory protection.

Go Back to Safety News
Back to Top