QUIZ:  Protecting workers from heat illness

Reduce the risk of heat illness by taking the right precautions when temperatures begin to rise. The following questions are based on information provided by the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) and will test your knowledge about heat illness and how to prevent it. The answers to the questions immediately follow this quiz. 


1.
    All of the following risk factors can affect a worker’s heat tolerance, except:
a.    Not drinking enough fluids
b.    Physical condition
c.    Hair color
d.    Age



2.
    Health conditions that can increase a worker’s risk of heat illness include:
a.    Diabetes
b.    Obesity
c.    Cardiovascular disease
d.    All of the above


3.
When workers sweat, their bodies lose some of the water and electrolytes they need to function properly. Workers can help replace water and electrolytes by doing the following except:
a. Consuming sports drinks
b. Drinking plenty of water
c. Eating regular meals and salty snacks
d. Exercising often


4
. According to NIOSH, how much water should a worker drink when engaged in moderate activity in moderate weather conditions?
a.    One cup every two hours
b.    One cup per hour
c.    One cup every 15 to 20 minutes
d.    One to two cups per day


5.
To stay properly hydrated, remind workers it is best to drink water frequently:
a.    Whenever they feel light-headed
b.    Before they feel thirsty
c.    Before and after their shift
d.    None of the above 



6.
Acclimatization:
a.    Happens when a worker is exposed to extreme temperatures for 7-10 days
b.    Will not protect workers right away when a heat wave strikes
c.    Is usually maintained even when a worker is not exposed to the extreme temperatures for a few days
d.    All of the above



7.
All of the following statements about salt tablets are true, EXCEPT:
a.    Salt tablets are a useful supplement for replacing electrolytes when working hard in hot temperatures
b.    Salt tablets should only be used when recommended by a physician
c.    If too many are taken, can result in increased dehydration
d.    Are usually unnecessary, since drinking plenty of water and eating regular meals and snacks can help workers replace electrolytes


8.
During heat waves, workers:
a.    Will need to take the day off
b.    Should wear a few extra layers of clothing to shield them from the heat
c.    Will need to take breaks more frequently
d.    Should wear dark colors


9.
Reduce heat illness by doing all of the following EXCEPT:
a.    Making workers aware of the risk factors that play a role in heat illness
b.    Keeping workers out of air conditioning, which can ruin acclimatization
c.    Encouraging workers to stay hydrated by keeping drink coolers, cups, and accessories nearby
d.    Providing heat relief clothing and accessories like cooling vests


10.
If a worker has heat stroke:
a. He or she might still sweat

b. He or she may experience high body temperatures, seizures, confusion, or loss of consciousness

c.  You should immediately call 9-1-1 and attempt to cool the person down

d. All of the above

Ensure the safety of employees performing tasks in hot and humid conditions. Protect workers and reduce the risk of heat-related illness with electrolyte drinks from Gatorade® and Sqwincher® , and other heat stress relief products.

Answers:  1 – c, 2 – d, 3 – d, 4 – c, 5 – b, 6 – d, 7 – a, 8 – c, 9 – b, 10 – d

Go Back to Safety News
Back to Top